Popularne posty

piątek, 10 czerwca 2011

Dobrze rozplanowana kuchnia

Zanim przystąpimy do kolekcjonowania urządzeń kuchennych i zakupimy bądź zlecimy wykonanie mebli do kuchni należy bardzo precyzyjnie przemyśleć i rozplanować naszą kuchnię.
Niezwykle istotne jest nasze przyszłe miejsce pracy w kuchni i to aby wszystkie podstawowe przyrządy kuchenne były zawsze pod ręką. Tak więc szafki kuchenne muszą być tak rozplanowane aby nam to umożliwić. Nie może być tak, że przygotowywanie potraw co chwilę przerywane jest „wycieczkami” do oddalonej o 2 metry szafki z wałkiem, nożem czy durszlakiem. Oczywiście każda kuchnia jest inna, różni się układem i wielkością, jednak we wszystkich przypadkach projektując należy mieć na uwadze kilka podstawowych zasad, a praca nasza dzięki temu stanie się znacznie prostsza.


Miejsce pracy, zwane przez projektantów wnętrz kuchennych – „ciągiem roboczym” składa się z: lodówki, kuchenki/płyty kuchennej, blatu roboczego i zlewozmywaka. Zalecane jest aby między kuchenką a lodówką, umiejscowiony był zlewozmywak i blat. Ze względów praktycznych dobrze byłoby umieścić zlewozmywak obok lodówki, pamiętając, aby zachować pewien odstęp między urządzeniami, a blat roboczy umieścić obok kuchenki, aby w razie potrzeby mieć gdzie odstawić garnek. Ten typowy „ciąg roboczy” stosowany jest najczęściej w kuchniach wąskich i długich lub małych o kwadratowym kształcie. Choć w przypadku tych drugich sprawdza się bardzo praktyczny zlewozmywak narożny. W dużych kuchniach aktualnie bardzo modnym, wygodnym i optymalnym rozwiązaniem są wyspy kuchenne. Na nich umieszczana jest płyta kuchenna, blat roboczy oraz zlew. Taka wyspa to prawdziwa ozdoba kuchni ale też świetne miejsce do przeczytania porannej prasy przy filiżance dobrej kawy.

Mając na uwadze bezpieczeństwo pracy należy pamiętać, iż zlewozmywak nie może znajdować się zbyt blisko kuchenki bądź płyty grzewczej – to ze względu na to, że niekontrolowany strumień wody skierowany na rozgrzaną patelnię mógłby zagrozić poparzeniem. Należy też zachować co najmniej kilkucentymetrowy odstęp od lodówki aby najzwyczajniej na nią nie nachlapać. Z tych samych powodów nie należy stawiać w pobliżu zlewozmywaka otwartych pojemników z solą, przyprawami lub mąką, aby woda nie mogła się do nich dostać.

Projektując kuchnię warto zadbać o jeszcze jedną istotną kwestę, aby ściana przy zlewie była pokryta płytkami ceramicznymi lub innym materiałem, który będzie odporny na wilgoć i ułatwi nam późniejsze utrzymanie naszej kuchni w należytej czystości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz